Wat is dat "ambassadeur" zijn?

Een ambassadeur is een producent, horeca, dienstverlener, attractie… van het Pajottenland of de Zennevallei die met het ‘Pajottenlandmerk’ werkt.

Onze streek heeft verschillende troeven in hand: smaakvolle streek- en hoeveproducten, prachtige landschappen en gezellige horeca, die het meer dan waard zijn om in de kijker te zetten. Het Pajottenlandmerk neemt dit ter harte.

Het Pajottenlandmerk is een merk dat een bepaald gevoel weer geeft, namelijk dat het Pajottenland en de Zennevallei een ‘goedgevoelregio is nabij de Europese hoofdstad’. Het merk zorgt er dus voor dat je product geassocieerd wordt met een ‘goed gevoel’, alsook met authenticiteit, streekbinding, kwaliteit en ambachtelijke productie.

Met andere woorden het Pajottenlandmerk zorgt ervoor dat je je product, aanbod of bedrijf op een positieve manier kan promoten. En uiteraard ook dat wij jou promoten!

Meerwaarde ambassadeurschap

Ambassadeur worden en werken met het Pajottenlandmerk heeft heel wat voordelen:

 • Meer aandacht voor je producten, je aanbod en je bedrijf. Dit op je eigen locatie, als op andere verkooplocaties;
 • Extra verkoop- en omzetkansen;
 • Promotie via Toerisme Pajottenland en Zennevallei vzw en Pajottenland+ vzw;
 • Kansen voor samenwerking en netwerking via Toerisme Pajottenland en Zennevallei vzw en Pajottenland+ vzw;
 • Mogelijkheid tot samenwerking met cvba ‘Lekkers uit het Pajottenland’.

Kwaliteitscriteria Pajottenlandmerk

Een ambassadeur word je echter niet zomaar. Er zijn verschillende kwaliteitseisen aan verbonden. De criteria zijn uiteraard verschillend, afhankelijk van wat je aanbiedt.

Waren moeten voldoen aan volgende criteria:

 • Streekeigen: je product wordt geproduceerd in het Pajottenland of de Zennevallei OF op initiatief van een Pajots ondernemer. Je gebruikt zoveel mogelijk grondstoffen afkomstig uit de regio.

 • Traditioneel of innovatief: je produceert je waar al minstens 5 jaar in het Pajottenland of de Zennevallei OF produceert een herontdekt product. Ook innovatieve waren kunnen in aanmerking komen.

 • Ambachtelijk: je vervaardigt de waren op een ambachtelijke wijze en volgens de regiotraditie. Je waren zijn vrij van geur-, kleur- of smaakstoffen. Je hebt aandacht voor duurzaamheid.

Er wordt rekening gehouden met de subjectieve streekeigenheid van de producten (bijvoorbeeld link met historiek van de streek). Indien dit het geval is, kan het merkgebruik worden toegestaan voor waren die aan twee van de drie bovenstaande criteria voldoen.  

Diensten komen in aanmerking wanneer de dienstverlener is gevestigd in het Pajottenland of de Zennevallei of hier een filiaal uitbaat. De diensten moeten voldoen aan volgende criteria:

 • Verkooppunten: je moet een minimaal aantal producten verkopen die onder het merk vallen. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort verkooppunt (supermarkt/ winkel/ hoevewinkel/ ambulante handel) je hebt. Je creëert ook aandacht voor deze merkproducten.

 • Cafés: je moet minimum 5 dranken op de kaart hebben staan die onder het merk vallen. Daarnaast moet je een Pajotse foto of kunstwerk in het interieur integreren OF toeristische, recreatieve dan wel culturele informatie met betrekking tot de regio aanbieden.

 • Restaurant/catering: je moet een Pajots voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht op de kaart hebben en minimaal drie dranken aanbieden die onder het merk vallen OF werken met en verwijzen naar ingrediënten die uit het Pajottenland komen. Indien van toepassing moet je een Pajotse foto of kunstwerk in het interieur integreren.

 • Verblijfsaccommodatie: je biedt informatie aan over de toeristische mogelijkheden in het Pajottenland en de Zennevallei, alsook een lijst met producten die onder het merk vallen. Je biedt lokale producten aan (al dan niet in verkoop) of gebruikt de producten uit het Pajottenland en de Zennevallei bij maaltijden.

Merkgebruiker worden

Heb je interesse om merkgebruiker te worden? Groot gelijk! Hieronder vind je het stappenplan om het Pajottenlandmerk te bemachtigen:

 • Stap 1: Geef aan dat je interesse hebt om merkgebruiker te worden door een e-mail te sturen naar elsemieke@toerisme-pajottenland.be of naar jos.huwaert@pajottenland.be;

 • Stap 2: We maken een afspraak met jou om alles goed uit te leggen (de voorwaarden, de kwaliteitscriteria, het verschil in rendement…) We maken de aanvraag officieel door het document 'aanvraag certificaathouderschap' in te vullen;

 • Stap 3: Het certificaathouderschap wordt besproken met het bestuur van Toerisme Pajottenland en Zennevallei vzw, het bestuur van Pajottenland+ vzw en met de projectgroep Pajottenland. Indien je voldoet aan de criteria, krijg je van ons het Pajottenlandmerk.

Het Pajottenlandmerk kost jaarlijks €100. Uiteraard ontvang je hiervoor ook het nodige promotiemateriaal.Nieuwsbrief

* verplichte velden
© 2011 Toerisme Pajottenland vzw | Design Lotsofdots bvba & powered by B-hind CMS